Община Долна баня
Местната власт
Животът

 

 

 

главна страница

 

Спорт

В навечерието на Коледно-новогодишните празници шахматният клуб в Долна баня организира и проведе станалия традиционен зимен шахматен турнир.

повече

Шахматен турнир в Благоевград-
Свободна младежка зона "Стоп на вредните зависимости"
На 11.11.2007 година в Благоевград се проведе шахматен турнир между отборите на Долна баня и клуб "Виктори" -Благоевград.

повече

Сбогом лято, здравей училище!

Това си казаха на раздяла деца, младежи и ветерани, взели участие в станалия традиционен за края на лятото плувен празник в рилското градче. Празник на красотата, младостта, здравето и целебната сила на минералната вода. Заслугата е на Плувен клуб „Нон-стоп” – Долна баня с президент Димитър Попов, треньорките по плуване Величка Митрева и Емилия Габерова и разбира се с любезното домакинство на стопанисващите това лято плувния басейн семейство Кармен, Иван и Николай Даскалови. Медиен партньор на празника отново бе общинското радио „Рила”.Голяма благодарност от всички за финансовата и материална подкрепа на Общинския съвет и общинската администрация в Долна баня, общинската организация на ВМРО-БНД, Винзавода и семействата Стоицеви и Рименови

повече

АКТИВНО ЛЯТО ЗА МЛАДИТЕ ДОЛНОБАНСКИ ШАХМАТИСТИ

Лятната ваканция младите долнобански шахматисти под ръководството на техния треньор Георги Пенчев използваха рационално за поддържане на добра форма и подготовка за предстоящи турнири. В чест на 130-та годишнина от създаването на Българското опълчение на 25 август т.г. се проведе детско-юношески шахматен турнир. В състезанието взеха участие 15 момичета и момчета от рилския град.
След оспорвана борба по черно-белите полета победители в отделните възрастови групи станаха: Кирил Благоев, Ангел Торошанов, Снежка Гаджанова и Стоян Костов.
На призьорите, както и на всички участници в турнира, бяха връчени грамоти и предметни награди от заместник кмета на Общината инж. Николай Гаджанов и председателя на шахматния клуб инж. Методи Благов.

Към клуб по бадминтон "Долна баня" са изградени групи за подготовка на деца и юноши: На градския плувен басейн всяка година се организират тримесечни плувни курсове за начинаещи и напреднали. През 2004 г. в бюджета на Община Долна баня са заложени 24 300 лв. за издръжка на детски и специални спортни школи и 12 000 лв. за туристически бази.

За 2005 г. са заложени 25 000 лв. за издръжка на детски и специални спортни школи и 1 000 лв. за туристически бази. Тревожен е факта, че средствата заложени в общинския бюджет за издръжка на СК и материална база са крайно недостатъчни. Болшинството от спортните обекти се нуждаят от неотложни цялостни и частични ремонти, но общината няма възможност за отпускане средства за тяхното осъществяване. В общината има само една малка детска площадка, която е крайно недостатъчна за нуждите на най-малките жители на Общината. Ето защо е необходимо да се вземат множество мерки, свързани с подобряване и усъвършенстване на нормативната уредба в областта на физическото възпитание, спорта и социалния туризъм и нейното синхронизиране със законодателството на страните от Европейския съюз , като в тези процеси трябва да се aкцeнmpa върху опmмизиране дейността и повишаване отговорността на субекmте, участващи в системата за физическо възпитание и спорт; да се подобри оперативното взаимодействие между държавните и общинските органи, изпълняващи функции в областта на физическото възпитание и спорта и активизиране на сътрудничеството им със спортните организации.важна особеност е абсолютната необходимост от стимyлиране на частните инвестиции в спорта чрез въвеждане на данъчни облекчения от страна на Общината. Много важно за развитието на спорта в общината е и популяризирането на неговата роля сред най - малките. Затова трябва да се проведе активна политика от страна на детската градина и училищата с цел по-активното включване на децата и по-големите ученици в спортни състезания, игри и различни видове спортни инициативи.

 

 
2000-08 Dilys Design & Solutions