Община Долна баня
Местната власт
Животът
 

 

Общинско радио "Рила"

 

главна страница

Общинско радио "Рила"

 

 

50 години под ефира на Рила

Почти половин век под величествената Рила в ефира звучи програмата на Общинско радио “Рила”. Първите съобщения и новини “тръгват” по кабелната радиомрежа на бившето село през месец юли 1956г.

Общинско радио “Рила” притежава индивидуална лицензия за радиодейност № 432-00120/20.04.2000г., издадена от Държавната комисия по далекосъобщения.

Още с раждането си и едва направило своя прощъпалник малкото радио бързо печели голяма слушателска аудитория. В миналото остава селският глашатай с барабана и босоногите му спътници.

Преминало през различните превратности на времето Общинското радио устоя на бури и промени и днес вече има своето достойно място в живота на долнобанци. От десетина години то е любим събеседник и на хората от съседните села – Радуил, Марица и Гуцал.

Долнобанското радио и работещите десетки програмни ръководители, сътрудници и техници помнят и хубави, и тревожни дни. С цената на много труд, себераздаване и любов към магията на радиото, през целия свой извървян път, то си е спечелило обичта на хилядна слушателска аудитория.

Общинско радио “Рила” – Долна баня със свои предавания е участвало в редица областни и национални радиоконкурси и фестивали и е печелило престижни награди по линия на Българския червен кръст, Гражданска защита, Безопастност и култура на движението, Противопожарна охрана и други.

Програмен ръководител Любомир Кузев –журналист с дългогодишен опит и практика, имащ зад гърба си вече 30 годишен стаж.

програмния ръководител с Божана Димитрова

 

Започна подготовката на юбилейната програма за достойното отбелязване на 50-годишнината на Долнобанското радио. Тя ще включва разнообразни предавания, срещи и разговори, в ефира ще звучат гласове от златния фонд, ще бъдат проведени интересни културни, спортни и туристически празници. За кулминация на честването долнобанци възнамеряват да поканят в подножието на Рила радиожурналисти от цялата страна на национална среща с провеждането на конкурс на тема – екология и опазване на околната среда.

Голямата мечта е Общинското радио да посрещне своя юбилей с UKV – радиостанция, за да може свободното слово и музика да надхвърли красивите рилски върхове и програмата да достигне до повече селища и хора.

Много са инициативите и проявите, в които Общинското радио е било организатор и медиен партньор:

  • радио – денс шоуто, с участието на DJ Крум Райт – Крум Раков
  • двадесет и четири часовият плувен маратон с конкурс за избор на мис и мистър "Плаж Долна баня"
  • футболна среща с участието на отборите на женените и ергените
  • игра на партия жив шах на централния площад Долна баня
  • празника Тодоровден – Конския Великден
  • голямото Великденско хоро
  • лекоатлетическият крос Долнобанска спортна пролет
  • празника на левурдата – дивия чесън
  • спортно-туристически празник на хижа “Гергиница”
  • дамско състезание за майсторско управление на леки автомобили по случай празника Благовещение

В момента общинско радио “Рила“ реализира в партньорство със сдружение в обществената полза “Бъдеще за всички” – София, Антикорупционен медиен проект “В гората на корупцията” . Той е финансиран от Американската агенция за международно развитие и проект “Инициатива отворено управление”.

В партньорство с Агенция за международно развитие и проект “Инициатива отворено управление”.

В партньорство с общинска администрация преди 5 години, Долна баня участва в първия национален конкурс за селище с най-голям брой щъркелови гнезда и гнездящи двойки бели щъркели. Заслужено бяхме номинирани и наградени от журито като победители.

Във връзка с номинирането ни за град с най-голям брой щъркелови гнезда общинското радио организира и проведе конкурс за написване на литературна творба на тема: ”Пролетта и белия щъркел” и конкурс за рисунка.

Общинското радио организира и проведе конкурс за написване на литературна творба на тема “Сбогом 20-ти век, здравей трето хилядолетие!

За контакти:

Адрес: Общинско радио “Рила” –Долна баня
2040 Долна баня , ул. “Търговска” №85
Тел.
07120/21-40
Е - mail
:

Програмен ръководител: Любомир Кузев

 

 
2000-07 DILDEsign-studio