Община Долна баня
Местната власт
Животът

 

 

главна страница

     
 

ТОДОРОВДЕН

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон. Това е един от големите празници на годината , в центъра на които са конете.Поверието разказва , че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха , яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. На този ден ще премерват сили най-бързите и най-издръжливите коне. А заедно с тях мерят сили и стопаните им. Още от ранно утро мъжете грижливо сресват и украсяват с мъниста гривите и опашките на най-хубавите си коне. А после ги извеждат край селото…Така е било преди много години в Долна баня. Така беше и в онзи ден-15.03.2008 г.
Конното шествие започна с обиколка на конете из града-парад на коне и каруци.
Празникът беше открит от г-жа Албена Велчева-Председател на Трета постоянна комисия към ОбС Долна баня, която обяви и регламента на състезанието. Свещеноиконом Пламен Димитров извърши водосвет за здраве на стопаните и поръси и конете.Гости на празника бяха Председателят на ОбС-инж. Ангел Янкулов и Кметът на града-г-н Владимир Джамбазов. В състезанието взеха участие и собственици с конете си от съседни села. Конете се състезаваха в следните дисциплини:надбягване и теглене на трупи в „тежка” и „лека” категории.
При надбягването на I място се класира конят на Хасан Велиев . В „тежката” категория първенец стана конят на Георги Д. Стойнов , а в „леката” категория-конят на Александър Ат. Кулин. Като награда собствениците отнесоха по един или два чувала фураж и трупи.


Първенец в "лека" категория

Първенец в "тежка" категория

Първенец в "Надбягване"
 

 

 
2000-08 Dilys Design & Solutions