Община Долна баня
Местната власт
Животът

 

 

главна страница

     
 

Долнобанци отбелязаха 130 годишнината от Освобождението на Долна баня

На 11.01.-петък чрез Тържествена сесия на ОбС беше отбелязана 130 годишнината от освобождаването на Долна баня от турско робство.Слова за Освобождението произнесоха г-жа Светла Стоименова-Председател на Читалище "Рила", Адриана Благоева-главен специалист "Образование , култура , вероизповедание и връзки с обществеността", Георги Гаджанов-автор на книги за Долна баня , Свещеноиконом Пламен Димитров.
Колко селища-попита г-жа Стоименова-могат да се похвалят, че са освободени от две армии.И запозна присъстващите с действията на ген. Веляминов , пристигайки от Самоков и ген. Шувалов- от Ихтиман.
Архитект Васил Ангелов беше изработил карти , онагледяващи военните действия на двете армии.
Кметът на общината се обърна към съгражданите и гостите с думите:"Искам да изразя удовлетворението си от факта , че признателните потомци пазят родовата и историческата памет.Това е огромен залог за това , че утрешният ден ще бъде по-мъдър.Поглеждайки назад в тези славни страници от българската история си даваме сметка , че нямаме право да грешим , нямаме право да бъдеме безотговорни , тъй като земята е осеяна с мъченическа кръв."
Младото поколение, ученици от СОУ "Неофит Рилски", изказаха думи на признателност.
Свещеноиконом Пламен Димитров освет памитна плоча , в чест на юбилея.
Председателят на ОбС-инж.Ангел Янкулов и Кметът-Владимир Джамбазов откриха плочата и положиха цветя.


 
   
2000-08 Dilys Design & Solutions