Община Долна баня
Местната власт
Животът

 

 

 

главна страница

Първият учебен ден не е вписан с червен цвят в календара, но всяка година той е повече от празник.
Празник за всички и за първолаците, и за по-големите ученици, за родителите, и за всички, които във времето са прекрачвали прага на родното училище, защото 15-ти септември винаги е символизирал стремежа на българина към духовност, към наука и просвещение. Празник, който е огласен от смеха на детството и младостта, събрал на едно място всички нас.
Първият учебен звънец е най-вълнуващ за най-малките ученици, които престъпвайки за първи път прага на училището, носят в себе си надеждата за по-доброто, за по-значимото, за по-хубавото в живота. Защото те носят надеждата за бъдещето.
Слънчевото утро на 15-ти септември отново събра в двора на най-старото школо в Общината - Средното общообразователно училище „Неофит Рилски” празнично пременени ученици, учители, родители и граждани. Тържествено бе посрещнато училищното знаме и нестройните редици на най-малките ученици – 51 първокласници. Под звуците на „Мила Родино” бе издигнат на пилона националния трибагреник.
Своите вълнения от първия учебен ден сподели ученичката от 7”а” клас Лилиана Драганова, след което директорката Зоя Костова поздрави всички с новата учебна година.
Кметът на общината Васил Христов приветства ученици, учители и родители и им пожела много здраве, да имат повече кураж и търпение, нови и по-големи успехи, гордост и дръзновение по нелекия път на знанието.
Първокласничката Михаела Василева обеща, че ще бъдат много послушни и трудолюбиви и с любов ще се учат да четат и пишат. Приветствие поднесе от името на родителите на първолаците майката Ангелина Бояджиева.
С радост ученици, учители и родители посрещнаха щедрия подарък от Голф клуб „Ибър” – Долна баня, поднесен от Илия Лазаров – изпълнителен директор на клуба, а именно, че абитуриентските балове на зрелостниците от двете гимназии в града ще се организират и финансират от Голф клуба. Подаръци имаше и за първокласниците – учебни пособия.
По традиция за първия учебен ден за най-малките ученици подаръци имаше и от Община Долна баня, училищното настоятелство и Районното полицейско управление на МВР.
Тържествен водосвет отслужи енорийският свещеник иконом Пламен Димитров.
Тържествено бе открита новата учебна година и в Професионалната гимназия „Христо Ботев”. С първия учебен ден ученици, учители и родители бяха поздравени от директора инж. Георги Иванов.
Поздравление към всички поднесе заместник кмета на общината инж. Николай Гаджанов, като пожела на ученици и учители, да се гордеят със своето училище и да дават всичко от себе си , за да съхранят онова, което са оставили дедите ни.
Поздравителен адрес прочете инж. Светла Стоименова – председател на постоянната комисия по образование и култура към Общинския съвет в Долна баня.
Водосвет за здраве и успешна нова учебна година извърши отец Пламен Димитров.
С детски празник и много цветя започна новата учебна година и за възпитаниците от Обединеното детско заведение „Юрий Гагарин”. В двете предучилищни групи ще се подготвят общо 47 деца от рилския град. Те бяха зарадвани с подаръци от Община Долна баня, поднесени от Адриана Благоева – главен специалист „Просвета, култура, вероизповедания и връзки с обществеността” в общинската администрация.


 
 
 
 
 
2000-06 DILysDesign-studio