Община Долна баня
Местната власт
Животът

 

 

 

главна страница

 

ДОЛНОБАНЦИ ДОСТОЙНО ПОЧЕТОХА СВОИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ

С юбилейна научно-теоритична конференция и откриване на паметна плоча, в памет на опълченците, жители на Долна баня, обществеността на рилския град отбеляза тържествено 130 годишнината от българското опълчение. С това бе поставено началото на поредица от чествания, посветени на 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство и 3-ти март – националния празник на страната, които се провеждат под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.
Организатори на проявите бяха Община Долна баня и Образцово народно читалище „Рила”.
Юбилейната научно-теоритична конференция „Участието на опълченците, жители на Долна баня в Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г.” бе открита и водена от общинския съветник инж.Светла Стоименова – председател на настоятелството на Образцово народно читалище „Рила”. Участие в нея взеха наследниците на опълченците, председателят на Общинския съвет инж. Георги Иванов, общински съветници, заместник кмета на Община Долна баня инж. Николай Гаджанов, служители от общинската администрация, учители, историци, краеведи, културни дейци, ученици.
Конференцията се проведе във фоаието на обновената след ремонт сграда на читалищния музей, което от само себе си естествено допринесе за атмосферата по време на проявата и връщането към историческата памет на поколенията.
Гостът на конференцията д-р Николай Кочанков от музей „България и славянския свят”, филиал на Националния исторически мезей – София, говори за „Българското опълчение и мястото му в Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г.”
Адриана Благоева – главен специалист „Просвета, култура, вероизповедания и връзки с обществеността” в общинска администрация запозна участниците в конференцията със събраните от нея сведения за долнобанските опълченци от различни исторически извори и архиви.
Интересно „Слово за опълченците” бе подготвила Соня Костова – учителка по история в Професионалната гимназия „Христо Ботев”, Анелия Иванова – учителка по български език и литература в Средното общообразователно училище „Неофит Рилски” говори за „Българското опълчение – извор на вдъхновение в българската литература и журналистика”, а нейната колежка Албена Велчева припомни за написаното за долнобанските опълченци в различни материали и произведения.
Вълнуващи спомени за долнобанските опълченци, преразказани и съхранени в родовата памет споделиха професор Борис Георгиев, доцент Димитър Аркадиев, Елена Тимчева и други.
Ценни препоръки и предложения за съхраняване и популяризиране на историята на селището сред младите хора и гостите на общината направиха енорийският свещеник иконом Пламен Димитров, Антоанета Попова, Георги Гаджанов, Елена Христова и Кирил Бояджиев.
Участниците в юбилейната конференция с интерес разгледаха подготвените за проявата табла със снимков и документален материал, както и подредената изложба от библиотечните работници на читалището с научна и художествена литература за Освободителната война и Българското опълчение.
Заупокойна молитва за долнобанските опълченци и тържествен водосвет отслужи отец Пламен Димитров пред сградата на Образцово народно читалище „Рила”. Новата мраморна плоча с имената на 13-те долнобански опълченци бе открита от председателя на Общинския съвет инж. Георги Иванов и заместник кмета на Общината инж. Николай Гаджанов, които поставиха цветя на признателност към героите: Благой Андонов, Васил Кутин, Василий Аркадиев, Вене Апостолов, Витан Витанов, Георги Банков, Захари Лимонов, Лазар Комитски, Никола Димитров, Никола Топалов, Тома Павлов, Христо Банков и Яне Алистарев.


 
 
 
 
 
2000-06 DILysDesign-studio