Община Долна баня
Местната власт
Животът

 

 

 

главна страница

 

ЕЛЕНА ТИМЧЕВА НА 70. И БЕБА НА ТОЛКОВА!
ДОЛНОБАНЦИ ПОЗДРАВИХА СВОЯТА АКТРИСА!

За първи път в историята настоятелството на Образцово народно читалище “Рила” с председател инж. Светла Стоименова и секретар Маргарита Стефанова организира концерт-бенефис и по право той бе за първата и единствена професионална актриса Елена Тимчева – Беба.
Родена на 8 ноември 1936 г. Завършва долнобанската гимназия през 1954 г и се включва в театралния живот на местното читалище. Общува с театралите Люба Цветкова и Надежда Жмуранова в пиесите “Вяра”,”Неразделни”,”Анга”,”Свободна квартира”.
През 1958 г. завършва едногодишен курс за киноактриси, а на 10 октомври 1959 г. е първата й професионална премиера в Силистра. Следват 1960 и 1962 – две години в Родопския драматичен театър в Смолян с режисьор Любен Гройс. После една година в Димитровград. След това три безработни години. И през 1967 е вече в Хасково, където остава до 1974 г. в Хасковския драматичен театър “Иван Димов”.
Елена Тимчева не получава възможност да изпита радостта да е студентка в Театралния институт. Но през 1969 г., въпреки всичко взима звание професионален артист. По-късно - артист първа категория, носител на значката на Съюза на българските артисти и е наградена с орден “Климент Охридски”. След 1974 г. е в Кюстендил. 1975-77 – два сезона е във Враца, където режисьор е Иван Кондов. И от 1977 до пенсионирането си през 1991 г. е Пазарджишкия драматичен театър.
За изграждането й като артист основна роля изиграва режисьорът Христан Цанков, един от първите първи режисьори и след това емблематичния Любен Гройс.
Работила е с Юрий Статков, Сашо Стоянов, Димитър Добрилов, Камен Костов, Еди Шварц, Георги Попов, Чавдар Кръстев. Сред близките й колеги са артистите Мирослава Стоянова, Бончо Урумов, Иван Донев, Мая Бабурска, Янина Кашева, Николай Тодев, Златина Тодева, Надя Тодорова, Васил Банов, Богдан Глишев и особено Пепа Николова и още десетки добри артисти.
На долнобанска сцена се изявява като режисьор на пиесите “Милионерът”,”Анга”,
“Втора младост”. Като артист в долнобанския любителски театър получава два пъти наградата за женска роля на национални прегледи.
В живота на долнобанското читалище отново активно се включва година преди пенсионирането си, като организира първото официално общоградско Коледно тържество на Бъдни вечер през 1990 г. с ръководения от нея детски театър. И така досега като ръководител на детския театър и член на настоятелството на читалището.
Сред малките й артистки са Мими Стойкова, Нина Стефанова, Марчелина Теодосиева, Руми Лечева, Йорданка Лечева, Ана-Мария и Ели Стоименови, Мариета Джамбазова,
Ели Христоскова, Бойка Черешарова, Христина Стринска, Таня Кръстева, Емилия Ценкова, Нина Захариева, Нели Павлова …
Хубаво е в театрите във Враца, Хасково, Пазарджик …Но най-хубаво е у дома. В Долна баня. Сред прекрасните долнобански деца, които щъркелите ги носят!
В концерта-бенефис, посветен на 70- годишнината на Елена Тимчева – Беба взеха участие читалищни и училищни детски самодейни колективи. Нейната голяма слабост!
И разбира се рожденничката. Беба! Тя разказа за долнобанските щъркели, спомни си за детското хвърчило и за “Горчиво кафе” …
В края на празника рожденичката получи много поздравления, подаръци и цветя.
В началото бе прочетен поздравителният адрес от министъра на културата проф. Стефан Данаилов, последваха поздравленията от кмета на община Долна баня Васил Христов, от театрите в Пазарджик и Хасково, от Държавния пътуващ театър – София, от председателката на настоятелството на Образцово народно читалище “Рила” инж. Светла Стоименова, от председателката на общинската организация на хората с увреждания “Венетица” Стоянка Стринска, от колектива учители и ученици от Средното общообразователно училище “Неофит Рилски”, от колектива на Професионална гимназия „Христо Ботев” и още десетки нейни приятели и колеги.
Във фоайето на читалището за юбилярката бе подредена ретроспективна изложба с фотоси от нейната творческа кариера като актриса.

 

 
 
 
 
 
2000-06 DILysDesign-studio