приемни дни | кмет | новини | е-услуги | галерия | контакти
iso9001С лице към хората

Туристистическо дружество

Туристическо дружество „Ибър” е наследник на създадения на 18.04.1902г. клон „Ибърски турист” към Българското туристическо дружество - гр.София, чийто председател тогава е професор Александър Балан. Инициативата е на даскал Атанас Цветков, който е и неговият пръв председател. То е първото селско туристическо дружество в България.

Като признание за дейността и значението му Българското туристическо дружество провежда в с. Долна баня Шестия национален туристически събор на 21-22. 05.1906г.

С малки прекъсвания туристическото дружество продължава дейността си и до днес.Колективен член е на БТС, ползва се с уважението на останалата туристическа общественост. Осъществява своята дейност в полза на своите жителите от Долна баня и туристите от страната, като организира прояви в страната и чужбина.

Туристическо дружество “Ибър” стопанисва две туристически хижи:

Хижа ”Гергиница” – намира се в полите на Североизточна Рила, в курорта Долна баня с н. в. 820 метра.Хижата разполага с 40 места, 7 бунгала с по две и три легла и със ски влек.Изходен пункт е за пешеходци и коло- маршрути:

- за село Костенец и курорта Костенец - 2,5 часа

- за село Радуил и манастир „Св.Св. Петър и Павел”- 1 час

- за хижа ”Венетица” - 1,5 час

Организира лагери и зелени училища и хранене за уикенда по предварителна заявка.По желание може да се организира и транспорт от гр.Костенец до курорта Долна баня.

Тел.за връзка: 07120/21 82,

0888/107 547

Димитър Зафиров

Хижа “Венетица” - н.в.1400 метра.Намира се на 1,5 час път от х.”Гергиница” в южна посока, в местността „Конярника”.Разполага с 30 места.Тя е изходен пункт:

- за х.”Белмекен” - 4,5 часа

- за х.”Марица” - 8 часа

- за курорта Костенец - 3 часа

- за връх „Ибър” и връзка с международен маршрут Е 8 - 5 часа

- за спортно градче „Белмекен” - 8 часа

Тел.за връзка 0889/149 392, Кирил Костадинов