приемни дни | кмет | новини | е-услуги | галерия | контакти
iso9001С лице към хората

Символи

Символите на Община Долна баня са:

  • Герб на Общината
  • Знаме на Общината
  • Печати на Общината и Общинския съвет
  • Ключ на Общината

 

Герб на Общината

Гербът на Общината представлява графично изображение, символизиращо долнобанското корито с минералните извори и заобикалящите го планински вериги, отразени на син фон с бяло.

 

 

Знаме на Общината

Знамето на Общината има правоъгълна форма и е с небесносин цвят. В средата му е изобразен гербът на Общината.Знамето се издига на сградата на Общината и на други централни места при церемоннии, тържетва и ритуали, провеждани в Общината по случай официални празници и чествания и годишнини от събития с важна роля в историята на селището.

Печат на Общината

Печатът на Община Долна баня има кръгла форма. В средата в по-малък кръг е изписано “КМЕТ”, а около него - ”Община гр. Долна баня, Софийска област”.

Печат на Общинския съвет

Печатът на Общинския съвет- гр. Долна баня има кръгла форма. В средата в по- малък кръг е изписано “Общински съвет - председател”, а около него - “Община - гр. Долна баня, Софийска област”.

Ключ на гр. Долна баня

Ключът на града е символ на изпълнителната власт и се връчва от действащия кмет на Общината, след полагане на клетва пред Общинския съвет от новоизбрания кмет на Общината.

 

Щъркеловите гнезда

Преди 5 години, Долна баня участва в първия национален конкурс за селище с най-голям брой щъркелови гнезда и гнездящи двойки бели щъркели. Заслужено бяхме номинирани и наградени от журито като победители.

През 2004 г. година, в рамките на шестото международно преброяване на бели щъркели от българското дружество за защита на птиците, преброителите отчетоха : 18 броя щъркелови гнезда, от тях с поколение са 14. Едно старо гнездо е съборено от природна буря.

Общо 38 малки щъркелчета са отгледани от преброените 17 родителски двойки, пет на брой са рисковите гнезда в града, разположени на комини, 4 на електрически стълбове и 1 на специално поставена метална платформа.

Официални празници на Общината

Официалният празник на Община Долна баня е денят на Възнесение Господне (Спасов ден).

Празнуна се всяка година на 40-я ден след Великден в четвъртък.

На този ден пред очите на много свои последователи Христос се въздигнал от Елеонската планина към небето.

Празникът на Община Долна баня е свързан с Възнесенския манастир “Св. Спас”, чийто останки се намират на 4 км. от града в курорта Долна баня.Говори се, че тук Бог рано излял по долината “Спасова вода” (Божа вода), която потекла от мястото, където е бил манастирът.Много столетия той е бил символ на вяра, просвета и закрила за населението. Разрушен е от турците през 1660 г.

След Освобождението на България от турско робство църковното настоятелство на тогавашното село Долна баня се обърнало към проф. Кръстьо Миатев, който през 1924-1925г. извършил частични разкопки на манастира и открил основите на древния храм.Върху тях е изграден малък параклис, осветен на 29 май 1927г., датата, на която тогава се е празнувал Спасов ден.

До ден днешен на ливадите пред параклиса долнобанци и гостите на града празнуват своя празник със събор и кръшни хора.