Община Долна баня
Местната власт
Животът

 

 

 

главна страница култура

Културно-информационен център

 

ГРАДИНАРСТВОТО – ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ НА ВАЛЬО

Повече от двадесет години голямата любов на Валентин Стойнев от Долна баня е градинарството. В домашната си градина в рилското градче той отглежда различни видове разстения, а от вече пет години работи като щатен градинар в Мотел – Долна баня. Негова е заслугата парка на това крайпътно заведение в посока Костенец – Боровец – Самоков да прилича на райска градина. Така че, ако имате път към Долна баня, непременно се отбийте тук и се насладете на красотата на цветовете и разнообразието на посадените над 60 вида дървета, декоративни храсти, редки планински растения в алпинеума на градината както и в залата на ресторанта.

Валентин Стойнев е завършил Висшия селскостопански институт в Пловдив, специалност агрономство. Пет години след дипломирането си е работил в бившото ТКЗС в родния си град.

След неговата ликвидация пет години Вальо е безработен, после шест години е възпитател в Дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи в съседното село Гуцал.Управителят на Мотел – Долна баня Стилиян Спасов, преди време оценявайки неговите голямата му любов към цветята и професионални качества и умения, и разстенията, го назначава за градинар.

Днес от буренясалото и пълно със строителни отпадъци пространство пред красивата триетажна сграда на крайпътния туристически обект няма и следа. Всичко е потънало в зеленина, красота и омайна свежест. С две думи – райско кътче, сътворено от ръцете на Вальо, от неговата любов и всеотдайност.

Попитах го, кое от растенията е неговата гордост. Вальо се усмихва и без колебание отговаря – всички, но най-много се гордее с отглеждането на старопланинския еделвайс, бамбука и секвоята.

В неговата градина и разсадник могат да се видят още хималайския кедър, сибирския кедър, китайския бор, китайската конопена палма, лирово дърво и какво ли още не. Вальо подари 60 вида млади фиданки, които долнобанските туристи засадиха в юбилейната алея на хижа “Гергиница“ в подножието на Рила планина, в чест на 100 годишнината на местното дружество “ Ибър “. После негови различни растения бяха засадени в градинките и алеите в центъра на града, във връзка с 30 годишнината от признаването на Долна баня за град, а тази пролет с негова помощ бе изграден фестивалния парк “ Зелена Европа “ / бившата туристическа градина / в рамките на проведения в рилския град Първи европейски екологичен фестивал за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда.

 

 

 
2000-05 DILDEsign-studio