Община Долна баня
Местната власт
Животът

 

 

 

главна страница култура

Образцово народно читалище “Рила”

 

През втората половина на 19 век в България се създават уникални граждански сдружения – читалища, които се превръщат в норма – белег за добре устроен и полезен за всички обществен живот.

Знаейки за това през м. май 1898 г. долнобанските учители Атанас Цветков, Димитър Кюркчиев, Иван Попов, Васил Стоин и занаятчиите Димитър Тодоров и Илия Гаджанов създават читалище. Наричат го “Рила” - на името на Рила планина и в памет на Св. Иван Рилски.

Кафенето на Иван Черешаров става първата читалня, първите книги дарява Атанас Цветков, първия театрален салон е Крапчанската къща.

Читалищните дейци и будните жители на селото си дават сметка, че то се нуждае все повече от просвета, театър, културен живот.

Започва подготовката за строеж на собствена читалищна сграда.

Дарителството в онези години е основният залог за успех на различни начинания.

Семейство Атанасови дарява място на площада, народното събрание – мястото около бившата джамия, други хора даряват ливада, населението участва с труда си и дребните си средства.

На 19.06. е положен основният камък на читалищния салон – театър, който с много усилия е завършен през 1907 г.

Създадения през 1903 г. Народен театър в София с дарителска цел гостува в Долна баня през 1905 г. с пиесата “Иванко”.

Сегашната читалищна сграда е открита през 1962 г. и днес с уникалната си часовникова кула и щъркеловото гнездо е един от символите на града.

Днес читалищната ни библиотека, която е единствената действаща в общината, разполага с почти 33 000 книги. В последните години фондът ни се обогати чрез значителна дарителска дейност.

През 2004 г бе създаден и културно - информационен център, който даде възможност на хората да използват съвременната информационна мрежа и да получават различни технически услуги.

Към читалището работят различни състави:

  • детска вокална група
  • младежки състав за съвременни танци с брейк формация
  • състав за художествено слово
  • дамска група за градски песни “Сладък спомен”
  • школа по рисуване
  • детска музикална школа

Партньори сме с градския шахматен клуб и детската шахматна формация.

В библиотеката всяка седмица се четат любими детски приказки.

Образцово народно читалище “Рила” има възможност да остане пространство на просветата, младостта, традицията и съвременното информационно обслужване .

Това то може да постигне само чрез партньорство между институциите и участието на всички, имащи отношение към културата и традицията. За малките селища това е необходимост.

 

 
Часовниковата кула и площада пред читалището
Сграда на читалището

 

 
2000-06 DILysDesign-studio