приемни дни | кмет | новини | е-услуги | галерия | контакти

Новини

Община Долна баня организира международен АРТ и ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ!!!

Събитието ще се проведе в периода 29 септември - 01 октомври 2017г. на открита сцена на хотел "Природа" в село Свети Спас, община Долна баня. Участие във фестивала ще вземат ВОЕНЕН БИГ-БЕНД гр. Стара Загора, ВОКАЛНИ ГРУПИ "СПЕКТРУМ" и "ТРАЯНА", УНИВЕРСИТЕТСКИ СМЕСЕН ХОР НА НБУ С ДИРИГЕНТ доц. д-р. ГЕОРГИ ПЕТКОВ, ВОКАЛНО ТРИО "ЕВРИДИКА" и ЛЮБОМИР ДЕНЕВ КВАРТЕТ С ВОКАЛ ВЕСЕЛА МОРОВА. Специални гости на събитието ще бъдат една от най-добрите джаз формации в средна Англия, THE SWALE VALLEY STOMPERS. По време на фестивала ще има богата съпътстваща програма: арт ателиета, работилница за занаяти, ще се изявят местни и регионални танцови състави.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ, ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!!!

 

 

Национална кампания "Да създадем ЗАЕДНО България 2020". АНКЕТА


НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ „ДА СЪЗДАДЕМ ЗАЕДНО БЪЛГАРИЯ 2020"

      По инициатива на Министерски съвет екипът на Областен информационен център София-град и София-област ще проведе в периода 16 март – 9 май 2015 г. Национална информационна кампания под надслов „Да създадем ЗАЕДНО България 2020“ на територията на София – град. Фокус на поредицата планирани събития са възможностите за финансиране по Оперативните програми в България през програмния период 2014 – 2020 г. Една от инициативите на кампанията е попълването на Формуляр за участие (анкета), с която всеки гражданин да сподели какво иска да бъде променено с европейски средства в населеното място, в което живее.Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени, а най-добрите идеи – наградени от Управляващите органи на оперативните програми, по които проектните идеи могат да бъдат реализирани.

 

ПОПЪЛНИ АНКЕТАТА

 

 
 

    На 9-ти октомври 2014 г. бе направена първа копка за реконструкция на стадиона в Долна баня. В приветственото си слово кметът на община Долна баня г-н Владимир Джамбазов поздрави присъстващите с радостното събитие. След приключването на проект "Развитие на спорта в община Долна баня - реконструкция и доизграждане на спортен комплекс в гр. Долна баня" жителите на Долна баня ще имат нови писти, терени, басейн, фитнес на открито и други спортни съоръжения.

 

 

    На събитието присъства и директорът на ДФ "Земеделие" г-жа Лозана Василева, която пожела много приятни емоции на зрителите и участниците в  бъдещите спортни мероприятия и състезания. Водосвет за здраве и успех в изпълнението на проекта отслужи отец Пламен. По традиция официалната част завърши с първа копка. Кметът на община Долна баня г-н Владимир Джамбазов успя да счупи бутилката с шампанско и така даде началото на най- големия проект, които общината ще изпълни. Проект "Развитие на спорта в община Долна баня - реконструкция и доизграждане на спортен комплекс в град Долна баня" е по Програма за развитие на селските райони, на обща стойност 5 778 300 лв.  

 

 
    За поредна година община Долна баня, съвместно с читалище "Рила", организира Дамско рали "Благовещение 2013". Домакин и този път бе Летище Долна баня, като г-н Ватко Бешлиев изненада победителката със специална награда- полет със самолет.

       

   Председателят на Общински съвет г-жа Лиляна Драганова поздрави присъстващите за празника и пожела традицията за дамското рали да продължи още дълги години. Отец Пламен отслужи водосвет за здраве и пожела на всички безаварийно шофиране.

       

      

   Изненада за всички участници тази година бе шофирането на един автомобил и решаване на листовки, което допълнително усложни състезателите.

       

      
     Община Долна баня отбеляза 135 години от Освобождението на България от Османско владичество. С тържествена церемония под звуците на химна на България бе издигнат трибагреника от кмета на община Долна баня г-н Владимир Джамбазов.  

        

     Председателят на Общински съвет г-жа Лиляна Драганова произнесе слово за празника, след което награди деца от Център за обществена подкрепа - Долна баня, които бяха подготвили изложба за годишнината от Освобождението на България.

        
  
        

     Признателност към паметта на загиналите долнобанци, участвали в освободителните войни бе почетена с едноминутно мълчание. По традиция цветя бяха поставени пред паметните плочи в центъра на града. 

       

     Празнична програма по случай 135 години от Освобождението на България в салона на читалище "Рила" бе завършек на вечерта. Кметът на община Долна баня г-н Владимир Джамбазов произнесе тържествено слово. 

        

     Специална програма от песни представи Вокална група към пенсионерски клуб "Надежда"- Долна баня. Постановка "Лудории в съботна вечер" от Марсел Митоа бе изненадата за всички зрители в залата. Участието на Искра Радева, Милена Атанасова, Веселин Ранков и Антон Радичев допринесоха за доброто настроение на публиката. Завършек на празничната програма за трети март бе заря, която озари небето над Долна баня.

    
 

        На 19 февруари община Долна баня отбеляза 140- та годишнина от гибелта на Васил Левски. Възпоменанието се състоя пред паметната плоча в центъра на града. Цветя поднесоха Председателя на Общински съвет г-жа Лиляна Драганова, общински съветници, служители на общинска администрация, представители на читалище "Рила", ученици и граждани.  

 

 
               На 21 януари община Долна баня отбеляза Деня на родилната помощ. Поздравления за празника към всички здравни работници поднесоха Кмета на община Долна баня г-н Владимир Джамбазов и Председателя на Общински съвет г-жа Лиляна Драганова. Поздравления за здраве и късмет, както и подаръци получиха всички 57 бебета, които проплакаха за първи път през 2012 г. С традиционният ритуал младите жени, които имат бебе през изминалата година, поливат на своите баби, майки, свекърви и медицински лица. Специални награди имаше за първо и последно бебе на 2012 г., за най- сръчна баба, най- смешна история и най- красива погача.

   

 
 
 
 
  
              Община Долна баня отбеляза Денят на Банго Васил - 14 януари. Това е най- големият празник за ромите. Ученици от СОУ "Неофит Рилски" посетиха общинска администрация. Кметът на Долна баня г-н Владимир Джамбазов бе първият сурвакан за здраве и късмет, а след това и останалите общински служители. Сурвакарчетата бяха изненадани с различни лакомства и пожелания за усмихнато и безгрижно детство.
 
 
 
 
               Председателят на Общински съвет - Долна баня г-жа Лиляна Драганова посрещна коледари от СОУ "Неофит Рилски". Децата спазиха традицията и за поредна година посетиха общинските съветници в навечерието на Коледа, като ги сурвакаха за здраве, късмет и пълна община с пари. От твоя страна г-жа Драганова ги почерпи с много коледни лакомства и с пожелания за много успехи в родното училище.

          На 12.12.2012 г. Министър Нона Караджова връчи на кмета на община Долна баня г-н Владимир Джамбазов награда за най- зелен град на България в категория "Населено място над 3 до 10 хиляди жители". Инициативата е в рамките на национална кампания "Зелена България", която се състои за втора поредна година и е финансирана по Оперативна програма "Околна среда" към Министерство на околната среда и водите. Критериите, по които са оценявани градовете тази година, са на базата на количеството спестени въглеродни емисии на глава на населението и на базата на мерките за енергийна ефективност, които предприема съответната община.


                         ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ - 03.12.2011г.

 
                         ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ОРГАНИЗИРА ОБЩИНА ДОЛНА БАНЯ

 

           Поводът е 12 октомври- Денят на българската община. Учениците от СОУ"Неофит Рилски", заедно с г-ца Петя Янева- директор на училището, посетиха сградата на общината. Посрещнаха ги служители на  общинска администрация, а инж. Петър Трифонов- временно изпълняващ длъжността кмет ги запозна с функциите на кмета, дейностите на общинската администрация и Общински съвет. Г-жа Нина Арнаудска- Директор на Дирекция АПОФУС, разказа на учениците за проектите по които общнска администрация работи в момента, като ги мотивира да учат, да владеят поне един език, за да може в бъдеще най-добрите от тях да бъдат част от екипа на общинска администрация, а защо не и кметове, зам. кметове или директори на дирекции : "Няма невъзможни неща, от вас се иска само да учите! Община Долна баня има нужда от образовани и амбициозни млади хора!", каза г-жа Арнаудска. Тошко Цветков пожела да седне на кметския стол и да влезе в ролята на кмет, което беше много забавно за неговите съученици. Учениците благодариха за ремонта на училището, споделиха че се чувстват  много добре в новите класни стаи и обещаха в бъдеще да се стараят повече!

              

              

             

             

            

              
             НА 15.08.2011Г. В ЗАЛАТА НА ОБЩИНА ДОЛНА БАНЯ СЕ ПРОВЕДЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ОБЩИЯ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ОБЩИНА ДОЛНА БАНЯ.
             НА 27.05.2011г.ВРЪЧИХА ЕВРОПЕЙСКИ ЕТИКЕТ ЗА ИНОВАЦИИ И ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ НА МЕСТНО НИВО НА 13 БЪЛГАРСКИ ОБЩИНИ, СРЕД КОИТО Е И ДОЛНА БАНЯ.

                 КМЕТЪТ-ВЛАДИМИР ДЖАМБАЗОВ, ПОЛУЧИ ПРИЗНАНИЕ ЗА ПОСТИГНАТО ВИСОКО КАЧЕСТВО НА УПРАВЛЕНИЕТО В ОБЩИНАТА.                                  

 
                                    ФЕСТИВАЛ НА ИЗВЪНКЛАСНИТЕ ДЕЙНОСТИ                       

 

          УЧЕНИЦИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ НА СОУ "НЕОФИТ РИЛСКИ" ПРЕДСТАВИХА ФЕСТИВАЛ НА ИЗВЪНКЛАСНИТЕ ДЕЙНОСТИ, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ НА 30.04.2011г. ОТ 16.00ч. НА СТАДИОН "ЛЕВСКИ". ФЕСТИВАЛЪТ, КОЙТО СЕ ОРГАНИЗИРА ОТ УЧИЛИЩЕТО ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА , ЗАПОЧНА С ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ И ЗАВЪРШИ С ПЕСНИ И ТАНЦИ. ВКЛЮЧИХА СЕ УЧЕНИЦИ ОТ РАЗЛИЧНА ВЪЗРАСТ- НАЙ-МАЛКИТЕ РАЗКАЗАХА ПРИКАЗКАТА ЗА "ЖИТЕНАТА ПИТКА", А ПО-ГОЛЕМИТЕ ПЯХА, ТАНЦУВАХА И ЗАБАВЛЯВАХА ГОСТИТЕ С КОМИЧНИ СКЕЧОВЕ. МНОГО НА БРОЙ БЯХА ГОСТИТЕ, ДОШЛИ ДА ВИДЯТ НАШИТЕ ПРЕКРАСНИ ДЕЦА. АПЛОДИСМЕНТИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ И ДЪЛБОК ПОКЛОН КЪМ УЧИТЕЛИТЕ  ЗА ТЕХНИЯ ТРУД И ВСЕОТДАЙНОСТ !!!

 

             
                               ИЗЛОЖБА НА ЯЙЦА В ГРАД ДОЛНА БАНЯ

 

           И ТАЗИ ГОДИНА ДОЛНОБАНКИ ПОКАЗАХА СРЪЧНОСТ И УМЕНИЯ В ИЗРАБОТВАНЕТО НА ВЕЛИКДЕНСКАТА УКРАСА. НА ИЗЛОЖБАТА УЧАСТНИЧКИТЕ ПОКАЗАХА ТРАДИЦИОННИ, ПИСАНИ С ВОСЪК ЯЙЦА, НО И МОДЕРНИ, НОВИ МЕТОДИ БОЯДИСВАНЕ И АРАНЖИРАНЕ.

        

             

             
      

              

                                                                             

                

                

                    133 години от Освобождението на България от турско робство!

           На 03.03.2011г. в 10.00ч., пред сградата на Община Долна баня, кмета- Владимир Джамбазов издигна националния флаг. Госпожа Албена Велчева -Председател на комисията към Общинския съвет държа слово, положиха цветя на паметните плочи на опълченците от гр. Долна баня.

 

            

             

 

               Тържествено откриване на обновения център по проект "Глобални библиотеки"
         

      В народно читалище "Рила-1898" тържествено бе открит обновеният информационен център към библиотеката. Библиотеката получи по програма "Глобални библиотеки" три компютърни конфигурации, мултимедийно печатащо устройство, мултимедиен проектор и екран. За откриването се разигра надпревара по правопис "Аз съм грамотен. А ти?" между учениците от горните класове на СОУ "Н.Рилски" , ПГ "Хр.Ботев" и служителите на читалището.

       На откриването присъстваха Албена Велчева-пресдател на комисията по култура към общински съвет,  Ваня Ковачева-спец. по обр., култ. и вероизповедание в общинска администрация, Боряна Цонков-учител по български език и литература в ПГ "Христо Ботев", граждани.

       Правото да открие обновения информационен център получи победителката в надпреварата Стефани Спасова от ПГ "Христо Ботев".

     Две от компютърните конфигурации в читалнята на библиотеката са на свободен достъп, свързани с интернет и всички потребители могат да се възползват от тях.

     С пожелание по-често младите хора да посещават библиотеката и за здраве и късмет бе разчупена сладка пита. Желанието на служителите е обновения информационен център да приобщи не само младитехора, но и по-възрастните долнобанци за работа с компютър и глобалната мрежа. Идеята е да се организират курсове и обучителни срещи в читалището на хора и от средната възраст!

 
          НА 02.03.2011г. ОТВОРИ ВРАТИ КЛУБ "НАДЕЖДА"-КЛУБ НА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В ГР.ДОЛНАБАНЯ. 

       На тържественото откриване гости бяха: г-н Джамбазов, Кмет на Долна баня, г-н Тодоров, зам.Кмет, служители на Община Долна баня, директори на училища и ОДЗ, както и много други гости, дошли за да видят уютния клуб. Г-жа Лазарова благодари на Кмета за съдействието и за грижите, които полага към по-възрастните граждани на Долна баня. 

               

                 

                  

               
                                                 Конкурс за мартеници

      Първа наградана от конкурса  "Най-оригинална мартеница" е за участниците в тематично ателие към  Център за обществена подкрепа. Те  ще получат своите награди и грамота  лично от кмета на Община Долна баня- г-н Джамбазов. Подаръци и грамоти ще получат всички участници.

 

                                         

            

            
                    

                                                 БАБА МАРТА В БИБЛИОТЕКАТА

          По стара традиция баба Марта посрещна децата на Долна баня в библиотеката на Народно читалище "Рила-1898", върза им мартенички, за да са живи и здрави, румени, засмени! Добрата старица им разказа легендата за мартеницата, както и чудни приказки, каквито само бабите знаят. Децата много харесаха баба Марта, която днес беше особено усмихната, въпреки лошото време. На изпроводяк им подари стихче за мартеничките и всички заедно пяха и рецитираха.

          Обещаха си догодина на пъдви март отново да се срещнат, за да й покажат колко много са пораснали и колко много са научили през годината.
                  ПРЕДВАРИТЕЛНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТ ЗА ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН

            

            

 

       На 15.02.2011г в заседателната зала на Община Долна баня се проведе среща с кмета, със служители на общинска администрация, общински съветници и проектанти на общия устройствен план с цел предварително обсъждане на проекта за ОУП. На работната среща бяха поканени и всички настоящи и бъдещи инвеститори на територията на Общината.
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ИНВАЛИДА01.12.2010г

                                      ПРОЕКТ  "ДОСТОЕН ЖИВОТ"

 

         От 26 ноември до 30 ноември 2010г.  в залата на община Долна баня се проведе въвеждащо обучение на желаещите да  бъдат  назначени за социални асистенти и домашни помощници.

 

    

    
 

22.11.2010г.

                            ОБЯВА - ПРОЕКТ "ДОСТОЕН ЖИВОТ"

 

       От 26 ноември 2010г. до 30 ноември 2010г. в Залата на община Долна баня ще се проведе въвеждащо обучение на желаещите да бъдат назначени за социални асистенти и домашни помощници.

             Първото занятие ще започне от 14.00 часа.

             За повече информация: София Янкулова- координатор по проекта,

             тел:0879090958

    


3 МАРТ-НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК


На 19.02.2009 година се проведе Общинската конференция "Училището-желана територия за ученика" 
Отбелязване на Деня на родилната помощ в Долна баня

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Какво се случи през едногодишния период на управление на Кмета на Община Долна баня


100 години независима България


Проект по програма "Активни условия на пазара на труда"

Покана за сесия  


В чест на 110-годишнината на Народно читалище "Рила"-град Долна баня

На Цветница-20.04.2008 год. беше представена книгата на Маргарита Стефанова "Приказки за "онова нещо" и някои други нещица". Изданието е плод от многогодишната работа на Маргарита като Секретар на читалище "Рила", артист, сценарист... Тази творба стана възможна и достъпна до нас-читателите , благодарение на издателско ателие Аб, печатница "Анго бой".Добрият дух и настроение се поддържаха от Анго бой капела.Вълнуваща беше срещата за всички настоящи и бивши читалищни деятели.За тях в книгата си авторката казва:"Не мога да кажа, че тези хора, читалищните артисти, имат повече свободно време, по-малко проблеми или повече страх.Имат обаче нещо, което ги прави различни и заради, което ги обичам.Много съм си била главата какво е то, докатоне разбрах, че това е необходимостта им да се раздават. Речено така, още повече написано на хартия звучи малко книжно и патетично, но пък това е истината...Може би това е мисията им, с което ги е сътворил Създателят, след което си е направил труда и да ги бележи с някаква дарба.Определено не смятам, че всеки от тях го осъзнава, а не е и нужно.Просто нещо отвътре те кара да го правиш, без да се замисляш кое е и къде е това вътре. Знаеш само , че като го направиш ти става хубаво на душата и лицето ти сияе, сърцето ти пее и на тялото ти е леко. Хей такива ми ти работи за "онова нещо".

Адриана Благоева

 

Да засадим дърво
В подкрепа на идеята на Комисията по околната среда и водите , Министерството на околната среда и водите и Държавната агенция по горите „Да засадим дървото-Община Долна баня откликна като се засадиха в дворовете на училищата , Дом за деца , лишени от родителска грижа над 50 дръвчета червен американски бук , осигурени от Общинско горско стопанство.

 


Благовещение 2008
Тази година дамското състезание по майсторско управление на личен автомобил „Благовещение 2008” се проведе съвместно с Община Костенец.Летище Долна баня любезно посрещна участничките и гостите на състезанието.Подкрепа на дамите от двете съседни общини оказаха лично кметовете на община Костенец-г-н Иво Тодоров и на община Долна баня-г-н Владимир Джамбазов и председателя на ОбС Долна баня-инж. Ангел Янкулов.След оспорвана борба първото място беше поделено от Даниела Методиева и Ваня Ковачева от Долна баня , следвани от Сашка Хаджийска от Костенец.Специалната награда отиде при дебютантката , общински съветник от община Костенец Вера Николова. Илинка Кузева и тази година показа изключителна смелост, явявайки се на състезанието , въпреки здравословните си проблеми.

 Първи април


Жителите на град Долна баня имаха възможността да посетят юбилейния концерт , по случай навършването на 10 години , 10 месеца и 10 дена от първата сценична изява на състава за модерни танци при читалище „Рила” град Долна баня и посветен на 110 годишнината на читалището.В него взеха участие малките танцьорки от ОДЗ „Юрий Гагарин” , съставите за модерни и народни танци от читалището, детски фолклорен състав.

Първоаприлски концерт

 

 

 

 ТОДОРОВДЕН

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон. Това е един от големите празници на годината , в центъра на които са конете.Поверието разказва , че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха , яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. На този ден ще премерват сили най-бързите и най-издръжливите коне. А заедно с тях мерят сили и стопаните им. Още от ранно утро мъжете грижливо сресват и украсяват с мъниста гривите и опашките на най-хубавите си коне. А после ги извеждат край селото…Така е било преди много години в Долна баня. Така беше и в онзи ден-15.03.2008 г.
Конното шествие започна с обиколка на конете из града-парад на коне и каруци.
Празникът беше открит от г-жа Албена Велчева-Председател на Трета постоянна комисия към ОбС Долна баня, която обяви и регламента на състезанието. Свещеноиконом Пламен Димитров извърши водосвет за здраве на стопаните и поръси и конете.Гости на празника бяха Председателят на ОбС-инж. Ангел Янкулов и Кметът на града-г-н Владимир Джамбазов. В състезанието взеха участие и собственици с конете си от съседни села. Конете се състезаваха в следните дисциплини:надбягване и теглене на трупи в „тежка” и „лека” категории.
При надбягването на I място се класира конят на Хасан Велиев . В „тежката” категория първенец стана конят на Георги Д. Стойнов , а в „леката” категория-конят на Александър Ат. Кулин. Като награда собствениците отнесоха по един или два чувала фураж и трупи.


Първенец в "лека" категория

Първенец в "тежка" категория

Първенец в "Надбягване"
 

 
Достойно честване на 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство

В чест на Освобождението на България , Общински съвет , Общинска администрация , Читалище „Рила”-град Долна баня обявиха конкурс за литературно и художествено творчество . В конкурса се включиха ученици от СОУ „Неофит Рилски” , ПГ „Христо Ботев” и граждани от Долна баня. Резултатите от конкурса бяха обявени на тържествения концерт , състоял се на 29.02.2008 г. от госпожа Албена Велчева-Председател на Трета постоянна комисия към ОбС. Участие в концерта взеха съставите към Читалище „Рила” и ученици от двете училища.
Слово за Освобождението произнесе кмета на Общината-г-н Владимир Джамбазов.
На 02.03.2008 г. Шахматен клуб „Долна баня „ проведе турнир.Председателят на клуба-инж. Методи Благов връчи наградите на победителите в съответните възрастови групи:деца до 10 години-Стефан Драганов , деца до 14 години-Кирил Благоев , мъже-Георги Пенчев.
На същата дата от 11.00 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица” , свещеноиконом Пламен Димитров отслужи Благодарствен молебен.
На 03.03.2008 г. от 11.00 часа пред сградата на Общината беше издигнат националния флаг от Кмета г-н Владимир Джамбазов .Граждани и гости на града положиха цветя на паметната плоча на опълченците от Долна баня.
Честванията , посветени на светлата дата приключиха с тържествена заря.

Адриана Благоева
 


Тържествен концерт


Слово на Кмета

 
 


Оспорвана шахматна борба


Награждаване на победител в шах-турнира-Кирил Благоев

 
 


Издигане на националния флаг


Цветя пред плочата на опълченците от Долна баня